Kvalitet lønner seg!
bilde Tanntekniker

<p>Tannteknikeren lager tannerstatninger til pasienter som har mistet eller skadet tennene.</p>

Tanntekniker

Her finner du en oversikt over mange tannteknikere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert tanntekniker.

En tanntekniker lager tannerstatninger til pasienter som har mistet eller skadet tennene sine. Som oftest arbeider tannteknikere på et tannteknisk laboratorium eller i et tannhelseteam sammen med tannleger og annet tannhelsepersonell. Noen jobber i det offentlige knyttet til kommunal tannhelsetjeneste, mens andre jobber i private laboratorier eller underviser ved universiteter eller høyskoler.

Vanlige ting en tanntekniker med mesterbrev utfører:

 • Lager tannerstatninger
 • Underviser i tannhelse

Tannteknikere jobber ofte i nært samarbeid med en tannlege og har kontakt med pasienten. Tanntekniker er en beskyttet tittel og alle tannteknikere har autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. For å finne dyktige tannteknikere som i tillegg har mesterbrev kan du søke blant mesterbedrifter her.

Lager tannerstatninger

Tannteknikeren jobber i samarbeid med en tannlege og mottar et avtrykk eller en scannet 3D-modell av pasientens tenner fra tannlegen. Dette er grunnlaget for tannteknikerens arbeid med å lage tannerstatninger for en eller flere tenner. Tannteknikere lager både tannerstatninger som festes permanent i munnen, og avtagbare løsninger (gebiss), som proteser for hele eller deler av tannsettet. Tannteknikere lager også kjeveortopediske plater for pasienter med tannregulering, snorkeskinner og andre produkter.

Enten du snorker og trenger snorkeskinne, gebiss, tannprotese, ny krone til tannen eller en erstatning for tann, er det en tanntekniker som lager dette. Av og til har tannteknikeren kontakt med pasienter direkte, som for eksempel når de skal finne ut hvilken farge tannerstatningen bør ha, og om det de har lagd passer til pasienten.

Tannerstatninger lages i mange forskjellige materialer som har ulike funksjoner og krever ulike framstillingsprosesser. Keramer, metall-legeringer, akrylater og porselen er blant materialene du bruker når du produserer det. I tillegg brukes hjelpematerialer som gips og voks.

Underviser i tannhelse

Noen tannteknikere velger å undervise på enten Universiteter eller Høyskoler hvor studenter utdanner seg som tannlege eller tannlegeassistent.

God tannhelse er svært viktig og tannleger, tannlegeassistenter og tannteknikere er her for å hjelpe deg og vedlikeholde tennene.

Topplisten innen Tanntekniker

Mesterbedrifter innen Tanntekniker :

Godkjenninger
Områder
   

  5691

  Mesterbedrifter
  Fordelt på

  17

  ulike fagområder
  Av disse er det

  2245

  bedrifter med sentral godkjenning
  ...og

  570

  Godkjente våtromsbedrifter