Kvalitet lønner seg!
bilde Salmaker

<p>En salmaker lager og vedlikeholder seletøy, saler, bilinteriør og andre produkter i skinn og lær.</p>

Salmaker

Her finner du en oversikt over mange salmakere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert salmaker.

En salmaker lager og vedlikeholder seletøy, saler, bilinteriør og andre produkter i skinn og lær. De fleste salmakere driver egen bedrift som seletøysalmakere eller bilsalmakere. Mange arbeider selvstendig, men bilsalmakere kan være ansatt i kjøretøy- og båtvirksomheter.

Vanlige ting en salmaker med mesterbrev utfører:

 • Reparerer, stopper om og tilpasser saler
 • Omstopper og polstrer bilseter og andre kjøretøy

En salmaker produserer, reparerer og vedlikeholder bilseter, seletøy, saler, kofferter, vesker og lignende. Hestesalmaker, bilsalmaker og porteføljesalmaker er de tre vanligste områdene å spesialisere seg innen. Se porteføljemaker for å finne alle mestre innen porteføljesalmakerfaget.

Reparerer, stopper om og tilpasser saler

Salmakere omstopper saler og tilpasser saler til alle typer hester. En hestesalmaker kalles også seletøymaker, og syr også grimer, hodelag, seletøy og annet hesteutstyr. Samtidig kan de gi råd til hesteeiere om saler og seletøy.

Salmakere som arbeider med hest er ofte spesialisert på hester og hesters anatomi. Derfor har de mye kunnskap om hvordan hesten beveger seg og vet nøyaktig hvordan salen skal ligge på hesten for at hesten skal kunne bevege seg optimalt med frie bevegelser. En flink salmaker kan hjelpe å stoppe om dressursal, stoppe om sprangsal eller en allroundsal, slik at den ligger bra på hesteryggen.

Omstopper og polstrer bilseter og andre kjøretøy

Vedlikehold og restaurering av interiør til veteranbiler er noe av det en salmaker kan hjelpe med. Ofte kommer de med rådgivning til kunden om valg av materialer som vil egne seg best.

Det er vanlig at salmakere som jobber med bil, også jobber med MC, båt og andre kjøretøy. En salmaker som er spesialisert på dette kan ofte hjelpe med produksjon og restaurering av lær, hud, kunstskinn og tekstil.

En salmaker kan bytte og reparere interiør i kabrioleter, trekke om innertak, lage og montere vinyltak, lage og trekke dørplater, legge og kante tepper, samt reparere og bytte setetrekk. Mange har også mye erfaring med veteranbiler, og hjelper også med motorsykkel, som å trekke om MC-sal.

Dersom du tar godt vare på båten din kan den vare i mange år, men det er ikke bare skrotet og det mekaniske som skal vedlikeholdes. Kalesjer, puter og glidelåser trenger også vedlikehold. En salmaker kan hjelpe med reparasjon av kalesjer, bytting av vinduer og glidelås, og nye båtputer basert på båtens mål.

Topplisten innen Salmaker

Mesterbedrifter innen Salmaker :

Godkjenninger
Områder
   

  5691

  Mesterbedrifter
  Fordelt på

  17

  ulike fagområder
  Av disse er det

  2245

  bedrifter med sentral godkjenning
  ...og

  570

  Godkjente våtromsbedrifter