<p>Det er slakteren som tar imot dyret på slakteriet og har det oppstallet frem til avliving, og deretter avliver dyret. Slakteren gjennomfører deretter selve slakteprosessen på en faglig og korrekt måte. Her legger slakteren grunnlaget for kvaliteten i alle</p>
Slakter
Her finner du en oversikt over mange slaktere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert slakter.
Slaktere avliver dyr og klargjør skrottene for videre behandling. De tar imot dyret på slakteriet og er med på hele prosessen med avliving, hvor så skrottene sendes videre i produksjonskjeden. Slaktere jobber som oftest i moderne slakterier. Noen slaktere jobber også i mindre slakterier, hvor noen også selger egenprodusert kjøtt.
Vanlige ting en slakter med mesterbrev utfører:
- Mottak og avliving av dyr
- Tilskjæring og finstykking av kjøtt
- Salg av egenproduserte varer og ferdig mat
- Salg av kjøtt og fisk
Mottak og avliving av dyr
Det er slakteren som tar imot dyret på slakteriet og har det oppstallet frem til avliving, og deretter avliver dyret. Slakteren gjennomfører deretter selve slakteprosessen på en faglig og korrekt måte. Her legger slakteren grunnlaget for kvaliteten i alle videre ledd av kjøttproduksjonen fra båsen til bordet.
Tilskjæring og finstykking av kjøtt
For å få ditt eget utvalgte kjøtt eller kjøttpålegg kan du besøke en butikkslakter for å få kjøttet oppskjært eller finskjært mens du er der. Da kan du bestemme mengde selv, og butikkslakteren skjærer opp etter dine ønsker. Enten det er biff, skinke, roastbiff, kalkunskinke eller spekemat til helgefrokosten, eller kanskje røket laks og pepperskinke. Butikkslaktere tilbyr det meste av kjøttvarer som kan skjæres opp i stykker eller pålegg i mengden du ønsker.
Salg av egenproduserte varer og ferdig mat
De fleste butikkslaktere lager klart ferdigmat med kjøtt som selges til kunder hver dag. Ønsker du mat med gode råvarer, fås dette i de fleste kjøttavdelinger og ferskvareavdelinger i butikker. Det kan for eksempel være karbonader, lasagne, medisterkaker, stekte pølser, koteletter, kylling, kyllinglår, lapskaus, fiskekaker, hjertekaker, kjøttkaker, viltkarbonader, biffgryte, potetmos, omelett, fløtepoteter, pasta carbonara og andre pastaretter.
Salg av kjøtt og fisk
Ønsker du å kjøpe kjøtt, enten i oppskjærte råvarer eller finskjært pålegg, fås dette i ferskvareavdelingen i butikker eller i spesialforretninger som selger kjøtt. De fleste tilbyr en rekke forskjellige råvarer, som kjøtt av storfe, kalv, lam, svin, reinsdyr, elg, hjort, hest og fisk. Forskjellige middagspølser, wienerpølser, biffpølser og andre pølser tilbyr også butikkslaktere. Spekemat som fenalår, chorizo, parmaskinke, serranoskinke, fårepølse, salami og annen spekeskinke er det som regel bredt utvalg av hos de fleste dagligvarebutikker med ferskvareavdeling.
De fleste butikkslaktere selger også et stort utvalg av fisk og sjømat. Både frossen fisk og fersk fisk som selges hel, eller skjæres i skiver etter ønske. Røkt og gravet laks, makrell, ørret, ål, torsk og annen eksotisk fisk er noe mange tilbyr. Skalldyr som for eksempel reker og kreps, samt sushi er også noe de fleste ferskvarebutikker tilbyr.