Kvalitet lønner seg!
bilde Baker

<p>Bakerfaget er et av verdens eldste håndverk. En baker kan forvandle en tilsynelatende uformelig gjærdeig til de nydeligste brød, boller, rundstykker, bagels eller pizzabunner. Bakeren har også ansvaret for Wienerbakst, som wienerbrød og kringler.</p>

Baker

Her finner du en oversikt over mange bakere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert baker.

Bakerfaget er et av verdens eldste håndverk, og i stadig utvikling. En baker må kunne beherske den nyeste teknologien, men samtidig vise godt håndlag av den gamle skolen.

En baker kan forvandle en tilsynelatende uformelig gjærdeig til de nydeligste brød, boller, rundstykker, bagels eller pizzabunner. Bakeren har også ansvaret for Wienerbakst, som wienerbrød og kringler. Noen bakere er spesialisert innen industribakeri og styrer store automatiserte produksjonslinjer, mens andre holder til i håndverksbakerier og kan også mer om kaker.

En baker jobber vanligvis i et bakeri, konditori eller på restaurant og lager brød, boller, kringler, kaker, bagetter, pizzabunner og annet bakverk. Bakerier kan ofte bistå med bakst til små og store anledninger som bursdag, konfirmasjon og andre sammenkomster.

Vanlige ting en baker med mesterbrev utfører:

 • Brød
 • Småbakst
 • Middagsbakst
 • Kaker og konditori
 • Glutenfritt
 • Catering

Som de fleste andre næringer er bakerfaget i stadig forandring, og bakere må følge med på både norske og utenlandske trender og nyvinninger. I et samfunn som i stadig økende grad fokuserer på sunnhet og kosthold, jobber bakere med å bake velsmakende produkter, med riktig sammensetning av nødvendige næringsstoffer, både i forhold til helse og god smak.

Brød

Brød og kornprodukter er basismatvarer i det norske kostholdet. Det kan være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er ut fra utseende. Merkeordningen "Brødskalaen" er utviklet for å gjøre det lettere å fastslå grovheten på brød. Brødskalaen viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde.

Brødene deles inn i fire kategorier basert på grovheten i brødet; fint, halvgrovt, grovt og ekstra grovt. Fine brød er for eksempel loff, formloff, pariserloff og annet fint brød. Halvgrove brød kan være kneipbrød, gulrotbrød, seterbrød, fransk landbrød, langebrød og barnebrød. Grove brød kan være kjernebrød, speltbrød, samt diverse kornbrød og surdeigsbrød bakt på surdeig. Helgrove brød er rugbrød og grovbrød med mye korn.

Småbakst

En bakermester baker all type småbakst, som grove og lyse rundstykker, focaccia, bagels og bagetter. Eller hard bakst som hjemmelagde knekkebrød, müslibarer, müsliblanding og flatbrød. Det kan også være søt bakst som boller, skoleboller, solskinnsboller, hveteboller, rosinboller, kanelsnurrer, mandelboller, sjokoladeboller, skillingsboller og kanelboller. Eller muffins, kjeks, wienerbrød, wienerstang, julebrød, croissant, kringler og biscotti. Alt dette er en mesterbakers hverdag.


Middagsbakst

I tillegg til småbakst, brød og kaker produserer bakere ofte også pizzabunner. Med fokus på kvalitet i pizzadeigen, leverer de beste bakerne i Norge alt fra luftig pizzabunn med luftbobler, til tynne, italienske pizzabunner.


Kaker og konditori

Bringebær, jordbær, frukt, fromasj, mousse, konfekt, karamell, bare nøtt eller krem. Venner på besøk, selskap, hjemmekos, feiring eller møte, bakere lager kaker til alle anledninger. Det kan være sjokoladekake, marsipankake, kremkake, konfektkake, kransekake, ostekake og oreokake. Eller en fruktkake, bærkake som jordbærkake eller bringebærkake, eller kanskje en terte.

Til spesielle anledninger er det hyggelig med personlige kaker. Mange bakere leverer skreddersydd kake basert på kjøpers ønsker. For eksempel til bryllup ønsker mange sin helt egen bryllupskake. Med pynteblomster kan en baker gjøre brudekaken helt spesiell, på samme måte som med dåpskaker og konfirmasjonskaker. Eller kanskje noen ønsker seg en spesiell fotballkake til bursdagen?

Glutenfritt

Mange bakere baker ferske glutenfrie brød, rundstykker, bakevarer og marsipankaker. Bakermestere satser på rikholdig utvalg, høy kvalitet og god smak, og lager produkter som er så nært opp til ordinært bakverk som overhodet mulig.

Glutenfrie bakevarer kan fremdeles ha god smak, utseende og konsistens. Eksempelvis lages ofte glutenfrie brød med mye frø og kjerner som sørger for et høyt innhold av kostfiber.

Flere bakere lager også bakverk uten egg, melk eller hvetestivelse, samt bakverk med lavt gjærinnhold.

Catering

Mange bakerier driver med catering og leverer mesterbakernes verk direkte hvor du måtte ønske. Det kan være til store og små sammenkomster, og rundt juletider leverer også mange varm og kald julemat. Ellers på året leverer mange bakerier blant annet koldtbord, snitter, påsmurte rundstykker, canapeèr og annen påsmurt brødmat.


For bedrifter som trenger møtemat leverer også mange bakerier dette, eller man kan hente på et bakeri i nærområdet. Mange tilbyr forskjellige varianter av påsmurt, varme retter, salater, nybakte boller, wienerbrød, kaker og konditorvarer. Kaffe, smoothie, juice og mineralvann er også noe man kan bestille med fra bakerier de fleste steder.


Topplisten innen Baker

Mesterbedrifter innen Baker :

Godkjenninger
Områder
   

  5691

  Mesterbedrifter
  Fordelt på

  17

  ulike fagområder
  Av disse er det

  2245

  bedrifter med sentral godkjenning
  ...og

  570

  Godkjente våtromsbedrifter