Kvalitet lønner seg!
bilde Pottemaker

<p>Keramikere også kalt pottemakere utformer og lager forskjellige bruks- og kunstgjenstander i keramiske materialer som leirgods, steingods og porselenleire.</p>

Pottemaker

Her finner du en oversikt over mange keramikere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert keramiker.

Keramikere lager kopper, fat og figurer i leire. De utformer og lager forskjellige bruks- og kunstgjenstander i keramiske materialer som leirgods, steingods og porselenleire. Tradisjonelt har pottemakere brukt leire fra nærområdet. Keramikeren har gode dreieferdigheter og bruker teknikker som pølseteknikk, relieff og støping. Når produktet er tørt kan det dekoreres, brennes og glaseres. Keramikere er som oftest selvstendig næringsdrivende, men det er vanlig at de deler verksted med andre håndverkere. Noen jobber også i håndverksbedrifter og verksteder eller er ansatt i skoleverket som lærer i kunst og håndverksfag.

Vanlige ting en keramiker med mesterbrev utfører:

 • Produkter i keramikk
 • Kurs i keramikk

Keramiske produkter er vanligvis delt inn i fire hovedtyper;

 • Strukturell: Murstein, rør, gulvfliser og veggfliser.
 • Ildfast: Varmebeskyttelse til ovn og gassbrenner, og til stål- og glass-smeltedigler.
 • Hvitevarer: Bord- og dekketøy, kokekar, veggfliser og andre leirebaserte keramikktyper.
 • Teknologiske: Avansert, spesial- og finkeramikk. Som for eksempel keramisk skivebremse.

De tidligste kjente funn av norsk keramikk er fra yngre steinalder. Det er gjort noen funn av skår som kan være fra eldre steinalder, men dette har ikke blitt bekreftet. Det er gjort funn av keramikk både på boplasser og i graver, og noe sjeldnere i depoter. Keramikktypene vi kjenner til fra steinalderen i Norge er for eksempel: kam-, traktbeger-, klokkebeger-, og Kjelmøy-keramikk.

Produkter i keramikk

Keramikere lager en rekke produkter i keramikk. De fleste bruker mange typer leirer for både leirtøy, steintøy og porselen. Porselenskrus, fat eller skål i porselen, keramikere lager både tynne og fine produkter i porselen, og mer solide serviser i porselen.

Noen keramikere produserer porselen og keramikk i eget verksted og selger direkte til kunder selv, mens andre lager produkter som forhandlere selger. Ofte kan keramikere samarbeide med andre håndverkere som for eksempel tredreiere som lager trelokk til keramikkskåler o.l.

Kurs i keramikk

Flere keramikere tilbyr kurs i keramikk for både nybegynnere eller de som har prøvd å lage keramiske produkter tidligere. Typisk er at et kurs går over noen uker, men en eller flere faste dager i uken.

Topplisten innen Pottemaker

Mesterbedrifter innen Pottemaker :

Godkjenninger
Områder
   

  5691

  Mesterbedrifter
  Fordelt på

  17

  ulike fagområder
  Av disse er det

  2245

  bedrifter med sentral godkjenning
  ...og

  570

  Godkjente våtromsbedrifter