Kvalitet lønner seg!
bilde Bunadtilvirker

<p>Bunadtilvirkere arbeider for å bevare tradisjon og roten i den Norske draktskikken. Normalt arbeider bunadtilvirkere i husflidbutikker, på museer eller i mindre tekstilvirksomheter.</p>

Bunadtilvirker

Her finner du en oversikt over mange bunadtilvirkere med mesterbrev. Dette er de beste i Norge, og du kan være trygg på at de har god erfaring. Søk blant mestrene registrert her på Mesterbedrifter.no for å finne en godt kvalifisert bunadtilvirker.

En bunadtilvirker syr og dekorerer bunader. Ved å utarbeide mønstre, brodere, montere og tilpasse bunader, kan en bunadtilvirker gi hver enkelt bunad det lille ekstra. Bunadtilvirkere arbeider for å bevare tradisjon og roten i den norske draktskikken. Normalt arbeider bunadtilvirkere i husflidbutikker, på museer eller i mindre tekstilvirksomheter. Noen driver også egne verksteder.

Vanlige ting en bunadtilvirker med mesterbrev utfører:

  • Måltaking og klipping
  • Søm- og monteringsarbeid
  • Brodering og veving i ulike motiver
  • Pressing og etterbehandling av bunad
  • Omsøm og reparasjon av bunad

Det finnes hundrevis av ulike bunader, så det varierer etter område hvilke typer bunad bunadtilvirkeren lager. Det historiske opphavet har alt å si for hvordan bunaden vil bli laget. Bunadtilvirkere syr bunaden din både for hånd og på symaskin. I tillegg til ulike søm- og broderingsteknikker vil de fleste bunadstilvirkere også gjøre arbeid som veving, strikking og tvinning.

Måltaking og klipping

Før bunadtilvirkeren kan starte arbeidet med bunaden må du ta mål. Bunader skreddersys, og derfor må det sys og monteres etter kundens mål. Det vanligste er å besøke en bunadsbutikk og ta mål der, da har man muligheten til samtidig å se eksempler og kvaliteten av utførelsen og materialet. Det er også mulig enkelte steder å ta målene selv og bestille bunaden via nettet. Noen bunadstilvirkere reiser også rundt i landet slik at det er mulig å få tatt mål før arbeidet med bunaden starter.


Søm- og monteringsarbeid

Når bunaden er valgt ut og alle mål er tatt, er sying av bunaden neste steg. Her bruker bunadtilvirkere både symaskiner og sying for hånd. Det varierer fra bunad til bunad hvor mye av arbeidet som gjøres for hånd, basert på hvilke detaljer som er i bunaden. Det er også bunadtilvirkeren som monterer bunaden og klargjør den for prøving etter hvert som den er sydd og brodert.


Brodering og veving i ulike motiver

Mye av arbeidet bunadtilvirkeren gjør er brodering, da de aller fleste bunader består av mye broderi. Noen bunadtilvirkere spesialiserer seg på en eller noen typer bunader for eksempel fra et spesifikt fylke, mens noen syr flere varianter.

Hvordan broderiet på bunaden ser ut, om bunaden er grønn, sort, rød, gul, blå eller en annen farge, og hvilket bunadsølv bunaden har, avhenger av hva som er bunadens opphav. Noen av de mest tradisjonsrike bunadene er blant annet Nordlandsbunad, Øst-Telemarksbunad, Hardangerbunad, Aust-Agder Åmli, Fanabunad, Østfoldbunad, Gudbrandsdalbunad, Rogalandsbunad og Øst-Telemark Beltestakk. En annen populær bunad er Sunnmørebunad, som også kalles Märthabunad etter at kronprinsesse Märtha fikk en slik bunad i bryllupsgave i 1929. Vossabunad, Sognebunad, Sør-Trøndelagsbunad og Oslo-drakt er også populære bunader.

Dette er bare noen få av de hundrevis av bunadene som finnes i Norge, hvilke som er mest populære varierer fra sted til sted i landet, da det er vanlig å bruke en bunad fra stedet du bor, kommer fra eller har tilknytning til gjennom for eksempel familie.

Pressing og etterbehandling av bunad

Pressing av bunad og annen etterbehandling er også noe som bunadtilvirkere utfører. Det krever stor nøyaktighet for å presse bunader. Vedlikeholdsarbeid som å dampe og presse stoffet i bunaden kan hjelpe for å fjerne flekker, for full rengjøring må den renses.


Omsøm og reparasjon av bunad

Dersom bunaden trengs å sys om til for eksempel en som har arvet bunad, kan du kontakte en bunadtilvirker. De kan sy om de fleste bunader og kan i mange tilfeller også hjelpe med å reparere bunaden dersom den har fått en skade.

Topplisten innen Bunadtilvirker

Mesterbedrifter innen Bunadtilvirker :

Godkjenninger
Områder
     

    5691

    Mesterbedrifter
    Fordelt på

    17

    ulike fagområder
    Av disse er det

    2245

    bedrifter med sentral godkjenning
    ...og

    570

    Godkjente våtromsbedrifter